Darnó-Hús

Csak olyan termék hagyhatja el üzemünk területét, amelyet legkedvesebb barátunknak is jó szívvel ajánlunk.

A Bécsi-frankfurti és a Frankfurti virsli története

 A hétköznapokban legtöbben még mindig nem tudnak különbséget tenni a két, leghíresebbé vált virsli között. Mi is valójában a különbség a Bécsi virsli, hivatalos nevén Bécsi-frankfurti és a Frankfurti virsli elnevezések között? Hogyan alakultak ki ezek a nevek?

 a_becsi_virsli_tortenete.png

Bécsi virsli, Darnó-Hús

Kialakulásuk a 19.század elejére, 1805-re tekint vissza. Abban az időben jellemző volt, hogy városokról elneveztek élelmiszereket (krakkói kolbász, prágai sonka, stb.) de itt nem csupán ennyiről volt szó.

Honnan indult minden?

A 18. század második felében született svájcban egy Johann Georg Lahner nevezetű hentes, aki mesterségét Frankfurtban kezdte el tanulni.

 johann_georg_lahner.png

Johann Georg Lahner hentes, 1805.

Akkoriban Németországban igen szigorú céhes szabályok uralkodtak, melyek a hentes üzletágra is nagy hatással voltak. A sok szabály közül az egyik kimondta, hogy egy vágóhídon nem lehet két állat húsát egyszerre feldolgozni és keverni.

(Frankfurtban egyébként már a 13. században is ismerték a virslit, amelyet azóta is Frankfurti virslinek neveznek.)

Miután Johann Georg Lahner végzett németországi tanulmányaival, Bécsbe költözött. Az osztrákoknál abban az időben jóval engedékenyebbek voltak a hentesiparhoz köthető szabályok. Ez remek lehetőséget kínált Johannak a kísérletezésre, ezért kipróbálta, hogy mi történne akkor, ha a virsli alapja nem egyszerűen csak sertéshúsból állna, hanem keverne hozzá marhahúst is.

 vienna-2997032_1920.jpg

Ausztria, Bécs

A próbálkozás sikeresnek bizonyult, kölcsöntőkéből megalapította saját hentesüzemét. A frankfurti recept tovább gondolásából, némi fűszer, só, bors, kevés füstölés és forró víz hozzáadásával, 1805. október 15-én elkészítette a kétféle húsból készült terméket, a Bécsi-Frankfurti virslit. Mely olyannyira jól sikerült, hogy I. Ferenc császár és az előkelő réteg, kedvenc ételeként tartották számon.

Lahner virslijének elnevezése tehát, a frankfurti tanulmányaiból és a bécsi sikereiből ered. A Frankfurti virsli és a Bécsi-Frankfurti virsli összetételei eltérőek ugyan, de a nevük nagyon hasonlít, ezért nem tudják igazán megkülönböztetni a laikusok őket.

100 évvel Lahner alkotása után, dédunokája kivándorolt Amerikába, majd kitalálta a Hot Dogot. A család sokáig gazdagon élt, 1967-ben azonban vége szakadt a sikertörténetnek. Kihaltak a Lahnerek, így nem volt senki, aki továbbvigye az üzletet...

 hot-dog-2707798_1920.jpg

Hot-Dog, Amerikai Egyesült Államok

Egy következő – a saját házunk tájáról készült – cikkünkben eláruljuk majd, hogy mi a különbség a Darnói pattanós, a Bécsi virsli és az emészthető bélben készült virslik között.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kövess minket Facebook-on, Instagram-on, YouTube-on, vagy látogasd meg weboldalunkat a www.darno-hus.hu címen, ha pedig kedvet kaptál egy virsli kóstolásra, keresd a nagy áruházakban termékeinket a virslis részlegen!

A bejegyzés trackback címe:

https://darnohus.blog.hu/api/trackback/id/tr6613716082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

11083854_759294404167138_882433186982972143_n.jpg

Történetünk:

Vállalkozásunk története 1989-re nyúlik vissza, több mint két évtizede gyártunk húsipari temékeket. Az első időkben a környékbeli öreg böllérektől tanultunk, természetesen a receptúráink azóta a vásárlók igényeinek megfelelően fejlődtek, de az üzemben készülő termékek ízvilágát azóta is a hagyományos szigetközi receptek határozzák meg.

süti beállítások módosítása